About   Festival 2005   Festival 2006   Dejima presents   Publiciteit   Colofon  
 

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 mei 2005 vond het eerste Dejima Japanese Film Festival plaats. Vanuit alle windstreken waren liefhebbers van de Japanse film naar Amsterdam gekomen voor dit unieke evenement. Met een gemiddelde zaalbezetting van 94 % kan het festival een groot succes worden genoemd.

Zen

 

In het laatste weekend van mei 2005 vond het Dejima Japanese Film Festival plaats in Amsterdam. Het publiek kon kennismaken met een selectie van nieuwe, in Nederland nog niet vertoonde, Japanse films. Daarnaast was er een paneldiscussie met internationaal gerenommeerde gasten, die zich richtte op de unieke kenmerken van de Japanse (film)cultuur. Speciaal voor de festivalgids werden inhoudelijke artikelen geschreven door Luk van Haute, Roald Maliangkay, Tom Mes en Ivo Smits. Met een zaalbezetting van 94% was het eerste Japanse film in Nederland een groot succes.


Programmering en Audience Award

Het festival werd geopend met Blood and Bones. Regisseur SAI Yoichi wachtte maar liefst zes jaar tot steracteur KITANO Takeshi beschikbaar was om de hoofdrol in deze epische film te vertolken. Gelukkig maar, want met zijn grimmige kop is het moeilijk voor te stellen dat het drinkende en gefrustreerde personage door iemand anders zou zijn gespeeld. Kitano speelt op indringende wijze een van de eerste Koreanen die hoopvol voet aan wal zet in Japan, maar verliest zich gaandeweg volledig in een wereld die niet brengt wat hij ervan verwachtte.

Het festival werd afgesloten met de uiteindelijke publiekswinnaar The Taste of Tea. Na uitbundige films als Shark Skin Man and Peach Hip Girl verrast ISHII Katsuhito hier met een veel subtielere aanpak. The Taste of Tea is een luchtige en vooral fantasievolle comedy met een aantal volwassen trekjes. Alles in de film draait om de dagelijkse bezigheden van een extravagant gezin. De personages vormen dankzij hun bizarre dagelijkse beslommeringen kleine losstaande verhaaltjes, waardoor de aaneenschakeling van frisse ideeŽn eigenlijk geen overkoepelend verhaal nodig heeft.