About   Festival 2005   Festival 2006   Dejima presents   Publiciteit   Colofon  
 

Om de tijd tussen de eerste editie en de tweede editie van het festival kleiner te maken werden er onder de Dejima banner in 2006 een aantal Japanse filmavonden georganiseerd.

Zen

 

Programmering

"Geïnteresseerd in Japan en op zoek naar iets ánders in de bioscoop?" was de slogan van de avonden. Het Dejima Japanese Film Festival presenteerde vanaf maart 2006 elke laatste woensdag van de maand een unieke vertoning van een bijzondere, trendsettende of geëngageerde Japanse film. Tijdelijk in een exclusieve ruimte met comfortabele banken en drankjes binnen handbereik.

Op 29 maart werd aangevangen met de film Monday van SABU, gevolgt op 26 april en 31 mei door de Nederlandse premières van respectievelijk A Stranger From Afar (Marebito) en Bashing. Alle films werden ingeleid door een gastspreker.

 

Monday

Zen

 

regie: SABU
met: TSUTSUMI Shinichi, MATSUYUKI Yasuko
1999 | 35mm | 1:1.85 | 100 minuten

Weirder dan David Lynch en swingender dan Quentin Tarantino! TANAKA 'Sabu' Hiroyuki heeft zijn weg richting de bizarre en droogkomische uithoeken van de Japanse cinema de afgelopen jaren helemaal gevonden. In zijn meest unieke film wordt een man in een hotel met een stevige kater wakker, terwijl buiten een enorme politiemacht op hem wacht. Langzaam puzzelt hij zijn herinneringen bij elkaar en zien we hoe een exploderend lijk, dronken yakuza en stijlvolle danspasjes hem in deze situatie hebben gebracht. Maatschappijkritische noot: hoe denkt SABU eigenlijk over de macht van het wapen?

A stranger from afar (Marebito)

Zen

 

regie: SHIMIZU Takashi
met: TSUKAMOTO Shinya, MIYASHITA Tomomi
2004 | 35mm | 1:1.85 | 92 minuten

Tegendraadse variant op het befaamde J-horror genre waarbij pure spanning en schrikeffecten ondergeschikt zijn aan een unheimische, beklemmende sfeer. Een cameraman met een ongezonde obsessie voor letterlijke doodsangst verliest langzaam de grip op het leven wanneer hij die angst zélf probeert te ervaren. Dwaal mee in een groezelige wereld waar geesten en vampierachtigen bevreemdend vanzelfsprekend zijn, want voor het oog van de camera wordt fictie realiteit… en andersom.

Bashing

Zen

 

regie: KOBAYASHI Masahiro
met: URABE Fusako, TANAKADA Ryuzo
2005 | 35mm | 1:1.66 | 82 minuten

Actueel en controversieel drama, gebaseerd op de ontvoering van een drietal Japanners in Irak. Dankzij de enorme sociale en politieke druk op de Japanse regering wacht hen bij thuiskomst een allesbehalve warm onthaal. Het dagelijkse 'bashen' van deze mensen wordt niet alleen sterk gepresenteerd als een bestaand maatschappelijk probleem, maar is tevens een herkenbare metafoor voor de behandeling van minderheden in élke samenleving wereldwijd.